Ești interesat de o schimbare de meserie? Te atrage o carieră în domeniul frizeriei?

Practic aceasta meserie de aproximativ 5 ani, timp în care am acumulat destul de multă experiență, chiar dacă începutul a fost destul de greu. În tot acest timp nu m-am gândit o secundă să renunț pentru că îmi place atât de mult această meserie încât nu mă mai văd făcând altceva. După acești 5 ani, mă pot declara un om împlinit, cu o meserie frumoasă și autentică, lucrând la unul dintre cele mai bune barbershop-uri din Brașov, având un flux mare de clienți.


Cum arată viața unui frizer?

Un frizer profesionist, în principiu își face programul după placul lui, deși există și zile în care se muncește de dimineața până seara târziu. Eu am un program flexibil, iar în funcție de programările pe care le am într-o zi, aleg sa merg mai repede sau mai târziu la salon.

Se lucrează mult, mai ales în preajma sărbătorilor. De regulă, acestea sunt zilele cele mai productive pentru că toată lumea vrea să se tundă. Dacă ajungi să ai un flux mare de clienți (ceea ce nu este greu deloc), atunci și partea financiară este mult mai satisfăcătoare.

În meseria de frizer, trebuie să ajungi să stăpânești bine relația cu clientul deoarece asta va cântări mult în decizia lui de a se întoarce la tine și de a-ți rămâne fidel. Clientul va alege să rămână la tine dacă serviciile pe care i le oferi sunt de calitate.

Viața unui frizer depinde foarte mult de pasiunea pe care o pune în munca sa. Cu cât acorzi mai multă atenție dezvoltării tale ca și profesionist, cu atât vei deveni mai bun și cu atât mai multă lume te va căuta. Astfel, viața unui frizer poate deveni foarte faină, cu multă lume în jurul ei și cu satisfacție pe măsură.

Cum se muncește într-o frizerie?

În principiu, meseria de frizer îți oferă mai multe variante în ceea ce privește modul de lucru. Poți să alegi calea care ți se pare cea mai potrivită și convenabila pentru tine.

1. Poți lucra ca angajat într-un salon (salariu fix)

Varianta cea mai simplă și indicată la început de drum este sa te angajezi într-o frizerie cu salariu fix. Recomand acest lucru pentru că nu ai o bază de clienți, iar așa vei reuși să câștigi o sumă decentă de bani, indiferent de cât o să tunzi. Această variantă îți oferă șansa de a căpăta experiență, de a-ți face clienți și de a investi în tine și în ustensile.

2. Poți lucra ca angajat într-un salon (procent din încasări 30-60%)

A lucra într-un salon pe procent, înseamnă că de comun acord, vei stabili împreună cu proprietarul cât păstrezi tu din ceea ce produci și cât se duce la el. De regulă, această balanță este cam de 30-60% în rândul frizerului și 40-70% în rândul salonului. Poate să fie convenabil, poate să nu fie. Este alegerea ta și trebuie gândită în funcție de obiectivele tale.

3. Poți închiria scaun în cadrul unui salon

O altă variantă mai independentă este de a închiria un scaun într-un salon. Practic, vei plăti o chirie în fiecare lună (între 150-300 de euro) în funcție de zona în care este amplasat salonul respectiv. Ca să poți funcționa astfel, varianta ideală este să îți faci un PFA (persoană fizică autorizată) și să lucrezi legal. Asta înseamnă că la finalul fiecărui an, va trebui să plătești la stat un anumit procent din veniturile înregistrare pe parcursul anului.

Este o variantă bună, mai ales dacă vrei să îți faci singur programul, să fii independent și să lucrezi după bunul plac. Banii pe care îi faci intră la tine în buzunar – o parte îi dai pe chiria scaunului, pe produse, iar restul îi bagi în buzunar. Merită, dar veniturile vor fi pe măsura performanțelor tale. Va trebui să te promovezi singur, să-ți aduci clienți singur, ceea ce de regulă dacă muncești ca angajat, de aceste lucruri se va ocupa și salonul la care lucrezi.

4. Poți să-ți deschizi propriul salon

Aceasta este o variantă ideală, dar care va trebui să vină la timpul ei. Dacă vrei să reușești și să ai o carieră de succes în domeniu, la început ar trebui să te concentrezi pe dezvoltarea ta ca frizer. Să mergi la cursuri, să încerci să tunzi din ce în ce mai bine și să faci economii, ca să poți investi într-un salon competitiv pe piață.

Dacă îți deschizi salon, atunci totul se va roti în jurul tău: aducerea clienților, menținerea relațiilor bune cu aceștia, administrarea și dezvoltarea salonului. Este mult de muncă, însă dacă îți merge bine și reușești să faci treabă bună, s-ar putea să ai succes destul de rapid. Îți crești numărul de angajați și costurile salonului se vor acoperi prin veniturile produse de către angajați.

meseria de frizer

Cum se învață meseria de frizer?

În primul rând, ca să fii frizer cu acte în regulă și să te poți angaja într-un salon, trebuie să faci un curs de calificare acreditat. De regulă, un curs acreditat durează în medie 3-6 luni, iar prețurile diferă în funcție de școală, oraș sau trainer. Poți plăti între 800 – 2.500 lei (aproximativ).

Dacă nu ai posibilitatea de a face un curs la o școală mai renumită, poți alege și ceva mai basic, importat este sa obții diploma pentru a te putea angaja. După ce reușești să te angajezi, recomand ca la 6 luni să mergi la seminarii de perfecționare (vom discuta despre acestea în următoarele articole).

Cât câștigă un frizer?

Un frizer la început de drum, fără prea multă experiență și clienți poate câștiga lejer în jur de 2.000 – 2.500 lei, plus bacșiș. Pe măsură ce avansezi, acumulezi experiență și clienți, veniturile tale se vor rotunjii binișor și te vei duce binișor spre 3.000-4.000 lei, plus bacșiș.

Îți spun asta din propria mea experiență deoarece parcursul unui frizer este deseori asemănător. Este foarte important să mergi continuu la cursuri de perfecționare, să tunzi din ce în ce mai bine, și cel mai important să nu-ți piară pasiunea, deoarece fiecare client câștigat îți va aduce alți clienți.

Un frizer cu o experiență de 4-5 ani, poate ajunge la câștiguri de 6.000 – 8.000 lei.


4 comentarii

Petruț · mai 19, 2021 la 8:22 am

Inspirație pentru oamenii din acest frumos domeniu 💈 . Ține-o tot așa ! 😄

Razvan Udrea · august 6, 2021 la 7:59 am

Salut! Îmi poți recomanda o școala buna pentru a urma cursurile de frizer?

Mihai · august 25, 2021 la 6:46 pm

Salut! Recomanzi o scoala anume din Sibiu pentru urmat cursuri?

Florin · august 1, 2022 la 11:34 am

Bună îmi poți recomanda o școală bună în Timișoara?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.